MY CARTCart is empty

GLADIOLUS DESEASES

Kahverengi Çürüklük
Belirtileri: Soğanların üzerinde küçük kırmızı sulu lekeler şeklinde kendini gösterir.Lekeler zamanla büyür,koyu renk alır içeri doğru çöker ve siyah bir görünüm alır.

Mücadelesi: Tarla şartlarında ilaçlı mücadelesi yoktur.Sera ve fideliklerde ise toprak sterilizasyonu yapılmalıdır.Örneğin 20 cm kalınlığındaki tavlı toprak veya perlite %40 lık formaldehit 400 cc +100 cc su formülü ile 48 saat süre ile uygulanmalıdır.Yazın bitkiler düzenli aralıklarla ilaçlanmalıdır.Hasta bitki topraktan sökülerek imha edilmeli.Sağlıklı soğan kullanılmalıdır.4 sene de bir münavebe uygulanmalıdır.

Sert Çürüklük
Belirtileri: Soğan ve yapraklar olabildiğince serttir. Soğanlarda küçük sulu kahverengi lekeler vardır.Soğan kabuklarının  kurumasıyla hastalık teşhis edilmiş olur.Hastalık ilerledikçe glayör soğanları sert ve bir tür mumya görüntüsü alır.Hastalık kendini Temmuz Ağustos ayı gibi belli eder.Hastalığın yayılması rüzgar , yağmur, böcekler etkilidir.

Mücadelesi: Soğuk ve ıslak alanlar hastalığa elverişli ortamlardır. Aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır. Dayanıklı çeşit kullanılmalıdır. Kimyasal mücadelede bakırlı dithiocarbomatlı ilaçlar önerilmektedir.

Yeşil Çürüklük
Belirtileri: Tam olgunlaşmadan  hasat edilen soğanlar bu hastalıktan büyük zarara uğrarlar. Hasta soğanlarda iri yuvarlak ve içeriye doğru çökmüş kırmızı kahverengi lekeler oluşur.Bu lekelerin tam ortasında ise mavi yeşil renkte lekeler olurşur.

Mücadelesi: Soğanlar olgunlaşmadan hasat edilmemeli.Hasat esnasında soğanların yaralanmaması gerekir.Depoya konulmadan önce sağlıksız soğanlar ayıklanmalıdır.Dikimden önce dış kabuklar soyulduktan sonra %0.15 lik potasyum permanganat ile 6 saat süre ile dezenfekte edilmelidir.

All Rights Reserved. © Asya Lale | www.asyalale.com facebook twitter instagram instagram