MY CARTCart is empty

TULIP DESEASES

Botriytis Yanıklığı
Belirtileri:  Bitki her dönemde hastalığa yakalanabilir. Soğan,sap,yaprak ve çiçeklerde zarar yapabilir. Soğanların görünümü soluk sarı veya sarımsı kahverengi renktedir. İlerleyen dönemlerde soğanların üzeri küf tabakası haline dönüşerek soğanların çürümesine sebep olur.

Mücadelesi: Hastalığın görüldüğü topraklarda 5 yıl süre ile münavebe önerilir. Şüpheli soğanlar %0.2 lik Benomyl çözeltisi ile dikimden önce ilaçlanmalıdır. Çiçek açmadan önce 14 gün ara ile % 0.1 lik bordo bulamacı verilebilir. Diğer kullanılabilecek etkili maddeler ise 8 gün ara ile Benomyl, Vinclozolin veya Folpet terkipli ilaçlardan biri ile tavsiye dozunda kullanılmalıdır.

Kurşuni Küf
Belirtileri:  Tarla da zaman zaman yoğun olarak görülür ancak asıl zararı serada yapar. Soğanlar dışarıdan bakıldığı zaman sağlıklı görülür. Hastalıklı soğanlar sağlıklı görünümdedir. Ancak soğanların iç kısmı kesildiğinde kırmızı-gri bir görünümdedir. Hasta soğanlar hiç sürgün vermeyebilir yada birkaç cm sürgün verebilir. Sklerotlar oluşturular ve toprakta uzun süre kalabilir ve diğer soğanlarıda hastalandırabilir.

Mücadelesi: Şüpheli soğanlar %0,2 lik Benomyl veya Cercobin çözeltisi ile ilaçlanır. Lale üretimi yapılan yerlerde toprak dahil bütün preparatlar sıcak su veya kimyasal bir preparat ile muamele yapılır.En etkili yöntemlerden biri de münavebedir.Hastalığın görüldüğü yerlerde mutlaka münavebe uygulanmalıdır.

Kuru Çürüklük
Belirtileri: Lale soğanlarının alt kısmın da çürüklük meydana gelir. Çürüklük nedeniyle çiçeklenmeden önce solar ve ölürler.Genç bitkiler için enfeksiyon kaynağı toprak ve bitki artıklarıdır.Yüksek rutubet ve sıcaklık depo şartlarında uygun olduğu için hastalığın gelişmesini teşvik etmiş olur.Şiddetli enfeksiyonlarda lale soğanı içten kurur ve çevreye ekşimsi bir koku verir.15 derecenin altında hastalık gelişmesini durdurur.Bu nedenle hastalık 15 derecenin üzerinde ortaya çıkar.İlk belirtiler ekimden 2-3 hafta sonra büyümenin durması ve yaprakların sararması şeklinde gösterir.Hastalık etmeni toprakda uzun yıllar kalabilir ve yeni enfeksiyonlar oluşturabilir.

Mücadelesi: Olgunlaşmış lale soğanları zamanında hasat edilmeli ve zedelenmemli. Soğanlar %0,2 lik Benomyl veya Cercobin çözeltisi ile ilaçlanır. Lale üretimi yapılan yerlerde toprak dahil bütün preparatlar sıcak su veya kimyasal bir preparat ile muamele yapılır.En etkili yöntemlerden biri de münavebedir.Hastalığın görüldüğü yerlerde mutlaka münavebe uygulanmalıdır.Sıcaklığı 15 derecenin altında tutmaya özen gösterilmelidir.

Kök Çürüklüğü
Belirtileri: Hasta lale soğanları dikimden kısa bir süre sonra yumuşar ve çürürler.Toprak yüzeyine çıkmış bitkiler hastalığa yakalandığında ise gelişmede ve yaprak renginde sarıdan kırmızıya dönüşen bir renk değişimi ortaya çıkar.Zamanla bitkiler kök boğazından çürü ve yere yatarlar.Topraktan çekildiğinde ise kötü bir koku meydana gelir.Yüksek rutubet ve 18 derecenin üzerinde sıcaklık hastalığın artmasına sebep olur.Hastalık lale soğanları ve topraktan bulaşır.

Mücadelesi: Toprak dezenfeksiyonu yapılmalıdır.Toprak rutubeti düşürülmelidir.Kimyasal mücadelede en iyi sonuç prothiocarb etkili madde ile olmaktadır.Lale soğanları ekimden hemen önce 15-20 dakika %0,2’lik benomyl + %0,3’lük  prothiocarb etkili maddesi  olan çözeltisine daldırılmalıdır.Toprak dezenfeksiyonunda  ise %0,3 lük benomyl çözeltisi uygulanmalıdır.

All Rights Reserved. © Asya Lale | www.asyalale.com facebook twitter instagram instagram